Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A misztikus író, avagy ezt mondják a csillagok, a számok, a jósok ...

2009.12.15

A misztikus író, avagy ezt mondják a csillagok, a számok, a jósok, ezoterikusok, holisztikusok, misztikusok, a kávézacc, a cigifüst, Béla a kocsmából…


Egy naplóbejegyzés arról, hogy mit mond rólam az okkult tudomány, az Én és Béla a kocsmából


Minden írót, általában valamilyen misztérium leng körül. Azt hiszik róla, hogy a mágiák ismerője, bölcs és tudós ember, aki képes arra, hogy megmutassa az életet és a világot másoknak. Nos ez nincs így. Az író is csak egy ember. Tudása leginkább önmagától függ. Attól, hogy az élete során mennyi tapasztalatot tudott elraktározni megfelelőképpen és azokat képes-e mások elé tárni úgy, hogy olvasói hitelesnek gondolják. Az író hagyatéka a szöveg. A rossz íróé a rossz szöveg, a jó íróé a jó szöveg. Az író szöveg-gyáros. A gyárból néha jó, néha rossz szövegek kerülnek elő. Változóak, mint az ember. Az író ugyanúgy dolgozik, mint egy munkás, hát hibázik olykor. Nagyot.

Talán annyi a különbség az átlagember és az íróember között, hogy az írók felmérik, hogy csak tehetségük nem elég ahhoz, hogy írásaik elfogadottak legyenek. A tehetség a nagy egésznek  tíz százaléka. Úgy hetvenöt egy tanulható és tanítható eszközökből álló rendszer, amit hívjunk csak mesterfogásoknak. Ide sorolható a műfajelmélettől kezdve a dramaturgia és sok egyéb varázslatnak tűnő ám a valóságban száraz és unalmas fogalom, melyek ismerete nélkül, a tehetség önmagába hal. A fennmaradó tizenöt százalék a fantázia, a beleérzés, a magamutogatás, a szórakozás de leginkább az önismeret.

Önismeret nélkül nem megy. Ha nem tudod ki vagy, nem lehetsz író, ahogy semmi más sem. Bármennyire is szeretnél. Nem szükséges jónak, kiválónak lenned, eminensnek, példaképnek. Nem ez a lényeg, az, hogy tudd ki vagy. Én jól tudom például magamról, hogy fogva tart még egy démon, aki boszorkányként toppant elém még egykoron, majd eltűnt, hogy angyalként viszontláthassam. Azt hittem, hogy megkaptam a földi boldogságot. Elfeledtem, hogy ki vagyok. Elfeledtem, hogy a hosszú évek alatt, míg a boldogság bejáratának kapuját kerestem, olyan függőségeim lettek, melyek, már már a betegség szintjén vannak. Elfeledtem, hogy azért vártam rá éveket, hogy mindezektől végleg megszabaduljak. Hogy ne éljek cigarettafüstös kocsmákban sör felett, hogy legyőzzem a játékszenvedélyem és végre családom lehessen. Boldog családom. Ma már azt is tudom, hogy egy ikerlángot kerestem. Csak az a baj ezekkel az ikerlángokkal, hogy csupán egy van belőlük és ha életünkben megtaláljuk egyáltalán, a kapcsolat nem harmonikus. Nem lehet az, hiszen Ő Én. Minden benne van, amit magamban utálok. Minden és nap nap után szembesülök vele. Csak nagyon ritkán olyan ikerlángok lehetnek boldogok, akik értik önmaguk és el is fogadták azt. Olyannak amilyen, még akkor is ha sok változtatni való van rajta. Ám ezeket a változtatásokat csak az ikerlángom párjával leszek képes valóban megtenni. Változtatom őt és változok ő is. Ehhez pedig meg kell találni a Harmóniát. Bennem, benne, bennünk. Ez pedig nagyon nehéz, hiszen kapcsolatunk eleje pontosan nem szólhat a harmóniáról, mert ahogy írtam, minden rosszamat benne látom. Mégis tudom, érzem, csak vele építhetem fel azt, amire a Minden lehetőséget adna, ha kibékülnék önmagammal és a két láng egyesülne. Én sem tudtam, képtelen voltam elviselni, önmagam. Lerázni korlátaim ezért hát, az angyal kirúgott. Az ajtóban benézhettem a kertbe, ahová vágyom, de be már nem engedett. Azt mondja, nem érdemlem meg. Sem őt, sem önmagam. A jobbik részem. Szárnyas macskává változott, belém mart, tépte a húsom majd belerepült a holdba. Csak ültem ott. Az ég alatt. Utolsó cigivel a kezemben. Remegő kézzel gyújtottam rá. Tudtam, már soha nem lehet az enyém. Tudtam, meg kell találnom a világot. Felnéztem az égre, fürkésztem a Mindent. Aztán útra keltem. Negyvenegy évesen megint útra. De már nem vágyom semmilyen boldogságra. Rájöttem nem nekem való a boldogság. Meg kall tanulnom önmagam.

Felcsengtek a szavai. Mágus vagy.

A fenét. Csóró lepukkant íróféle. Semmi több. Nincs semmim. Már nincs semmim. Csak én. A cigi, a pia, az út, és néha a szövegek. Ám ekkor még utoljára megjelent egy éjjelen. Tudom, hogy ő volt a boszorkány-démon-angyal, de most égi tudósnak álcázta magát. Úgy mondta el, hogy van nekem nevem. Tanuljam meg, mit jelent.

A számmisztikus mindjárt azonnal sorolni kezdte, hogy

A névszámom a hetes, ami annyit tesz:

Méltóságteljes, zárkózott és komoly vagy, néha jobban a kelleténél. Rendkívül magas intelligenciával rendelkezel, a 7-es névszámú személyek közül kerül ki a legtöbb filozófus, matematikus és zseni. Szeretsz visszahúzódni, a magány a legjobb társad. Ez az elzártság és titokzatosság egyáltalán nem tesz jót neked.

Feladatod az, hogy kimozdulj erről a holtpontról, megnyílj a világ előtt, s így nagy fordulatot vehet az életed is.

 

Aztaaaaaa- mondtam, de ő folytatta:

 

Sorsszámom az egyes:

 

Az 1-es sorsszámú ember vezető típus, kezdeményező egyéniség. Erő és tekintély jellemzi. Büszke és önérzetes. Magatartása néha sértő, agresszív és ezzel elüldözheti maga mellől még a barátait is. Az önzése akkor a legszembetűnőbb, ha felfelé ível a pályája. Arra törekszik, hogy az elsők közé kerüljön, és kerüli a kompromisszumokat, a megalkuvással elintézhető helyzeteket.

 

Hozzá tette még, hogy többek közt Napóleon is egyes sorsszámú volt, amitől nem tudtam, hogy megnyugodjak, vagy reszkessek, mert nem mindegy, hogy császár leszek, vagy kitaszított.

Meg aztán el is gondolkodtam, hogy valahol valami összeadási hiba lehet, mert nem hinném, hogy önzőbb lennék az egészségesnél és kompromisszumokban világbajnok is lehetnék. – de a számmisztikus nem adta fel.

 

Személyiség számot is olvasott rám.

Kívülről magabiztosnak mutatja magát. Minden helyzetben ura önmagának. Egyéniség, kiemelkedik az átlagemberek sorából. Kissé ridegnek mutatkozik, olyannak, akinek nincs igazán szüksége senkire. Negatív esetben goromba, türelmetlen és kellemetlen, önző, hatalmaskodó. Elvárja, hogy minden a kívánsága szerint teljesüljön az életben. Személyes érdekeit úgy tünteti fel, mintha azok a kötelességteljesítéséhez tartoznának.

Remélem, az anyám ezt nem olvassa majd el, mert ha tudja, biztos meg sem szül. Ám ha jobban belegondolok, ha nem is most, a jelenemben, de van ebben az egészben valami.

És ez nem volt elég megkaptam a szív számomat is

 

Házias, otthonszerető, számára a család az első.  Szeret másokról gondoskodni. Kapcsolataiban és az élet minden területén őszintén és egyenesen viselkedik és ezt másoktól is elvárja. Fejlett szépérzékkel rendelkezik, érdeklődik a művészetek iránt. Igazságérzete általában felismerhetővé teszi.

 

Szólni nem tudok és ezt kihasználva, kiderül, hogy van még szerencseszámom, karma-számom, csillagjegy-számom, küldetésszámom, de simán jósolnak nekem a születésem napjának számából vagy bármiből.

Ez kérem nagy-nagy tudomány, egy letisztult tiszta világ és…

Jó jó tudom. A számok a tudomány alapja. Én kérem, kézséggel elhiszem, hogy lehetséges kiszámolni pusztán a nevemből, pontosabban annak számmisztikai kódjából, hogy milyen vagyok.

 

A számmisztikus nem hitt nekem, én pedig asztrológushoz fordultam. Ő biztosított, hogy a legjobb helyen járok. A csillagok mindent tudnak. Még akkor is, ha csak a múltat mutatják, ha felnézünk az égre?- kérdem én.

Azzal én ne foglalkozzak, csak mondjam meg mely hónap, mely napján születtem. Megmondtam.

Kérem ön bodza.

Hát mondom, eddig mást tudtam, de már olvasta is fel:

 

A BODZA

november 25.-december 22.
Kelta jelképe: Fekte Ló vagy Holló
Uralkodó bolygója: Szaturnusz

A Bodza a megalit korban jelképezte a halált és az újjászületést. A kelták vallási horoszkópjában a bodza a kritikus pont élet és halál között a téli napforduló idején. A napfordulók lovai a keltáknál szent eredetűek, a Fekete Ló jelképezi a téli nap rövidülő, korlátozott fényét.

A Bodza jegy jellemzői:

Ifjú korában sok időt és erőt pazarol haszontalanságokra. Gyakran szerencsés vagy örököl, de épp ez költekezésre és fényűzésre ösztönözheti. Alapvetően nyugtalan, mohó kiváncsiságtól űzve elmélyült tanulmányokat folytat vagy távoli vidékekre utazik, hogy bővítse a tudását.
A jegy első két hetében az újhold szakaszában születettek szókimondóbbak, gyakran megfontolatlanok. Harcolnak az igazságtalanság és az általuk korruptnak ítélt hatalom ellen.
A második két hétben születettek a telihold befolyása alatt széles látókörűek, és sokkal sikeresebben működnek a háttérben, mintsem hogy összeütközésben vállaljanak szerepet.

 

Ez van, a kelta horoszkóp szerint.

De más kelta horoszkóp szerint meg kőrisfa, de az határeset és nem is annyira igaz, de vizsgálódjunk tovább, még sok csudát fogok látni, nyugtatgatott.

 

Azt gyorsan kiderítettük, hogy nyilas vagyok.

 

A nyilas kérem egy tűz elemű jegy és uralkodó bolygólya a Jupiter. (ez még a későbbiekben fontos lesz)

 

 

Egy kis mitológia...:
A rómaiak Jupitere a görög mitológiában Zeusz alakjának felelt meg. Felnőtt korában apját, Kronoszt (Szaturnuszt) letaszította a trónjáról, és megmentette az apja által korábban lenyelt testvérei életét. Ezután testvérei segítségével száműzte apját a Tartaroszba. Zeusz lett az istenek és emberek atyja. Több asszonya is volt, mielőtt testvérét, Hérát feleségül vette, sőt, a házassága után is számos kalandban volt része, melyekből rengeteg gyermeke született. Félrelépései mindig rövid életűek voltak, és ha kellett, a csábításhoz akár az alakját is elváltoztatta. Felesége hatalmas féltékenységgel őrizte a szabadságszerető, zabolátlan szellemű Zeuszt - sikertelenül.

 

A nyilas jellem:
Optimista, szabadságra és függetlenségre vágyó, aki állandóan új tapasztalatokat és célokat keres. Ha nem hisz valamiben, akkor képtelen bármit is tenni az ügy érdekében. Nagyvonalú és joviális, nehezen viseli a hétköznapok rutinját, a "földi" korlátokat. Gyakran filozofikus természetű, foglalkoztatja az élet értelme, a vallás, az ezotéria. Nagyon szórakoztató tud lenni, nem csak kitűnő humora miatt, hanem azért is, mert született színész. Olykor fanatikus, türelmetlen és rebellis, de sosem haragtartó. Előfordul vele, hogy túllő a célon, és "le kell hozni" a valóság szintjére. Barátságos, szeret társalkodni.

A nyilas a szerelemben:
Nem túlzottan romantikus jegy. A társának elsősorban energikus, ösztönző barátnak kell lennie. A szexualitás számára nem feltétlenül jár együtt erős érzelmi szálak kialakulásával. Gyakran próbálja elkerülni a felelősségteljes helyzeteket, és nem szereti, ha korlátozzák a szabadságát. Vele lehet a legjobb hajnalig tartó beszélgetéseket megélni.

A nyilas és az állatok: a bizonyos méltósággal rendelkező, nagytestű, okos állatok, a ló, a szarvas, az elefánt, a delfin, az újfundlandi tartozik ehhez az jegyhez.

A nyilas és az autók: leginkább a repülőgép illik hozzá, és a lóháton való közlekedés. Vezetési stílusában hasonló a többi tűz jegyhez, gyorsan, lendületesen hajt, és nem mindig viseli jól, hogy rajta kívül mások is közlekednek az utakon. Türelmetlenségét gyakran káromkodással juttatja kifejezésre...

A nyilas és a vacsora: Az aromás-fűszeres ízeket kedveli, egy indiai fűszerezésű ízletes vacsorát valószínűleg nem tudna visszautasítani.

A nyilas színei: bíborszín, ibolyakék

A nyilas testrészei: csípő, comb

A nyilas otthona: nagy terek, sok zölddel, kerttel, kényelmes bútorokkal.

A nyilas jelmondata: "Minden problémára létezik megoldás, és minden helyzetben van egy mondat, amely ott és akkor a legmegfelelőbb."

 

Ám ez csak általánosságok halmaza most jön a java:

Én speciel skorpió aszcendensel születtem és még az orvostudomány sem tudott kigyógyítani a mai napig. Így aztán ez a skorpió így hat rám:

De először is mi is az aszcendens:

Az aszcendenst teljesen felesleges titokzatoskodás övezi, pedig mindössze horoszkópod egy pontjáról van szó: a kezdetről. Az aszcendens annak a pillanatnak a szimbóluma, amikor világra jöttél. A sikeres élettervezéshez aszcendensed alapos ismerete elengedhetetlen, mivel döntéseid meghozatalában igen fontos szerepet játszik. Annak ellenére, hogy az aszcendens nem bolygó, nagyon személyes hatást fejt ki életedre. Aszcendensed segítségével viheted sikerre életstratégiádat, nagy hatást gyakorol megjelenésedre, viselkedésedre. Aszcendensed határozza meg cselekedeteid alapjait, azt, hogy milyennek mutatod magad, miképp öntöd formába személyiségedet, illetve hogyan fejezed ki magad a külvilág számára.

 

Skorpió aszcendens

Karizmatikus jellemedet nehéz kiismerni, és neked ez jó is így. A titokzatosság, mely körbeleng, csak növeli veszélyes bájodat. Meglehetősen intuitív személyiség vagy, megértesz másokat, és ösztönösen érzékeled a rejtegetett érzéseket.
Vágysz a legnagyobb hatalomra, és nem habozol a megérzéseidből nyert tudást felhasználni arra, hogy másokat manipulálj a saját érdekében. Elmész oda, ahova mások belépni sem mernek, és áttörsz minden tabut. Ennek ellenére azonban ellenállsz a változásoknak. Kifinomult passzivitással zárkózol el a furfangos dolgok elől. Ritkán mondasz nyíltan nemet, még akkor sem, ha a saját érdeked ezt kívánná. Ugyanezért, ha végül tényleg lecsapsz, önpusztítóvá is válhatsz. Gyakran magad sem érted a saját viselkedésedet.

 

Na, mit teszik szólni? Vagy kommentáljam én?

De mire szóhoz jutnék, már megtudom, hogy hogyan hat rám a nap és mindenféle bolygók a csillagjegyekben. Nagyon tessék figyelni, ez vagyok én:

 

 A Nap mutat rá arra a képre, ahogy a világ előtt megjelensz, valamint jelzi a cselekedeteidet irányító pszichológiai hajlamokat. A Napot olvasva megtudod, milyennek látszol, illetve azt is, hogy miért olyannak. A Nap több szempontból is uralkodó szerepet játszik vitaszférádban és életedben. Más hatások, különösen a Holdé, módosíthatják a Nap hatását, ám az alapvető szoláris mintától egyik sem téríthet el túlságosan messzire. Ez az oka, hogy a Nap-jegy asztrológiának nemcsak saját irodalma van, de egy egész üzletág is kialakult köré. Ennek köszönhetően pedig sokan vannak olyanok, akik azt gondolják, a horoszkóp annyit tesz, hogy az ember ismeri, "melyik jegyben született", illetve mit jelent ez a Nap-jegy. Ez durva tévedés - megértheted miért, ha elolvasod a többi égitest hatását is. Miközben a többi bolygóhatásról olvasol, ne feledkezz el arról, hogy az alapvető hatást mégiscsak a Nap gyakorolja rád, a többi bolygót pedig ennek tükrében kell értelmezned - különösen, amennyiben más bolygó is látható szerepet játszik életedben. Elgondolhatsz, megálmodhatsz, remélhetsz ezernyi dolgot a Hold vagy más bolygók hatására: mégis a Nap jelöli meg, mi vagy, és energiáid is akkor követik a csillagok rezgése által maximálisan támogatott ösvényt, ha sikerül a Nap által meghatározott legjobb személyiségedet érvényre juttatni.

 

Nap a Nyilasban

Az ego kiterjesztése az emberi gondolkodás, tudás és tapasztalat legvégső határáig: ez motivál téged. Lelkesen törsz elő, hogy üdvözöld az életet. Ragyogó természettel, hatalmas adag vitalitással, valamint éles, fürge ésszel rendelkezel. Gyors észjárásod mohón keresi a lehetőséget, hogy szövetségre lépjen a Földdel, illetve készen álljon rá, hogy tudásod határait az égbolt legvégső határáig terjessze ki.
Világszemléleted nyílt és egyenes, mivel nem bonyolult és titokzatos célok vezetnek. Tapasztalni, tudni, kipróbálni, felfedezni akarsz. Ennek eredményeképp messzire elmész, a szó konkrét és metaforikus értelmében is. Utazz, akár földrajzi helyek között, akár a gondolataidban, azt gyorsan fogod tenni. Ha valaminek a végére jársz, akkor az azért lesz, mert gyors vagy és nem azért, mert türelmes. Számodra az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy a részletekkel bíbelődj. Úgy érzed, ha többet mész, akkor többet tanulsz, többet látsz és többet tudsz. Ezért aztán felszínes is lehetsz, viszont csak ritkán sekélyes. Ebből adódóan nagyon őszinte vagy, a te szádból hallva még a legüresebb közhelyek is nagy igazságnak tűnnek, olyannyira őszintén hiszel bennük.
Kreatív késztetésed igen erős; egód terjeszkedik, illetve állandósítja ezt a terjeszkedő állapotot. Erősen jellemző rád az idealizmus, a vallási és filozófiai hajlam. Természetesnek veszed a komoly gondolatokat, otthon vagy az absztrakt eszmék, elvek és hitek világában. Gondolkodásod nem a megszokott módon működik, ugyanakkor annyira egyenes és nyílt, hogy állításaid általában cáfolhatatlanok. Az alantasabb típusba tartozó Nyilas ritka, mint a fehér holló. Ez a jegy legrosszabb esetben középszerű, jellegtelen embert ad. Hatalmas energiáid, és természetes jó szellemed megóv a legrosszabbtól, amit az élet rád zúdít.

 

Hogyan hat rád a Hold?

A Napod zodiákusban elfoglalt helye meghatározza, hogy melyek életed puszta szemmel is látható hajtóerői és ösztöntörekvései. A Hold jegyállása azonban a szív vágyairól mesél, melyek nem biztos, hogy kifejezésre jutnak vagy megvalósulnak. Amikor tudod, hogy mit akarsz mondani, csak nem tudod kifejezni magad, akkor a Holdad az, amely tudja, és a Napod az, amely nem tudja szavakba önteni az érzést. Ha nem értenek meg, akkor Hold-természeted nyilvánult meg, melyet a Nap-jegy tökéletlenül tud csak kifejezni, és ezért azt érzed, elárultak. Amikor érzed, mit kéne tenned, csak nem tudod, hogyan, akkor Holdad tudja az utat, ám Napod nem hajlandó harmonikusan együttműködni vele. A szavak nélküli ismeretek, intuíciók, előérzetek, ösztönös megérzések a Hold gyermekei. Azok a kifejezési formák, melyeket legbensőbb, igazi énednek érzel, a Holdhoz tartoznak. Ilyen a művészet, a levélírás, bármilyen kreatív munka, néha a szerelem vagy az üzlet is. Bármit is érzel legmélyebb énednek, ezt a Hold hozta létre, illetve az a jegy melyben születésedkor állt a Hold.

 

Hold a Kosban

Leginkább független gondolkodóként szeretsz gondolni magadra, szellemi tekintélyként, olyan emberként, aki nincs híján a fizikai és intellektuális bátorságnak. Fontos számodra az igazság, legalábbis az, amit te magad igazságnak gondolsz. Ez azonban nem okvetlenül esik egybe a bebizonyított tényekkel. Jelmondatod: „Légy erős, erélyes, független és bátor.” Ez a Hold-pozíció olyan erős hatást gyakorol rád, hogy ezek a célkitűzések bizonyos fokig valóra is válnak. Annak a bárányszelídségű úriembernek, aki belül acélkemény és hajlíthatatlan, nagy valószínűséggel Kos jegyű a Holdja. Ugyanez érvényes arra a hölgyre, aki ránézésre kettőig sem tud számolni, mindazonáltal úgy parancsol, mint egy kiskirály. Ez a pozíció azon helyzetek egyike, melyben a Hold elég erős tud lenni ahhoz, hogy átvegye a Nap dominanciáját, illetve, hogy a segítségével valóban olyan legyél, amilyennek érzésed szerint lenned kell. Ez a változás lehet lassú, nyugodt magabiztossággal lezajló folyamat, de nem ritka a lármás, hencegő kivagyisággal kísért villámgyors akció sem.
Jó véleménnyel vagy magadról, és ha vitaszférád bármely pontja esetleg kisebbrendűségi érzésre való hajlamot jelöl, akkor ebben az állásban szinte biztosan méltó ellenfelére talál. Ez az állás csak akkor válik gyengévé, ha a Nap a Mérlegben áll, mivel ebben az esetben a Nap diktál, a Hold-ösztönök pedig elsikkadnak. A sikeres és boldog élethez minden esetben elengedhetetlenül fontos számodra a szellemi képességek szorgalmas és kitartó fejlesztése, illetve az, hogy szellemi erőd jóindulatúan, inkább magad, mintsem mások irányítására használd fel.

 

Hogyan hat rád a Merkúr?

A Merkúr vitaszféránk érzéki benyomásokat fogó antennája. Pozíciója jelzi, miképp reagálsz a különféle látványokra, hangokra, szagokra, ízekre és érintésekre, segít megérteni, milyen attitűddel viszonyulsz a téged körelvevő fizikai világhoz. A Merkúr az üzenetvivő tested és agyad – vagyis a Nap -, illetve belső természeted – vagyis a Hold – között, állandóan kapcsolatban áll a külvilággal.

Merkúr a Nyilasban

Hajlamos vagy rá, hogy átnézz az orrod előtt álló dolgok felett, hogy elengedd a füled mellett, amit közvetlenül beleordítanak, mivel figyelmed a nagyobb vagy legalábbis távolibb események felé irányul. Nem veszed észre a részleteket. Megesik, hogy egy beszélgetés során elkerüli figyelmed a finom gúny, ezért az egészből nem értesz semmit sem. Érzékeid esetleg túl voltak terhelve, vagy éppen másra figyeltél. Érzékeid élesek, de könnyen válnak szétszórttá, nem annyira kiélesíteni, mint inkább koncentrálni kéne őket. Könnyen megbotlasz, mert nem veszed észre az utadban fekvő követ; rád csukódhat a buszajtó, mert nem hallottad a csengetést. Kétségkívül valami sokkal fontosabb dologra figyeltél. Ha figyelmed összpontosítod, ha irányítani tudod érzékeid irányultságát, akkor sikeres leszel, hiszen minden érzéked jól működik, csak éppen nagyobb törődést igényelnek.

 

Hogyan hat rád a Vénusz?

A Vénusz vitaszféránk érzelmi antennája. A Vénuszon keresztül azok a benyomások érkeznek hozzád a külvilágból, melyekre érzelmi választ adsz. A Vénusz születésedkor a zodiákusban elfoglalt pozíciója határozza meg döntően, milyen attitűddel fogadod az érzelmi benyomásokat. Ahogy a Merkúr az érzéki élményeket - például látványt, hangot - továbbítja a Nap és a Hold által meghatározott alaptermészetedhez, úgy tesz a Vénusz is az érzelmi élményekkel. Ha a Vénusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Nap, akkor az érzelmek igen nagy jelentőségre tesznek szert az életedben, közvetlen hatással vannak cselekedeteidre, illetve arra ösztönöznek, hogy a lehető legjobb oldaladat mutasd. Ha a Vénusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Hold, akkor az érzelmek szintén fontos szerephez jutnak, illetve közvetlen hatást gyakorolnak belső természetedre, növelik magabiztosságodat, fogékonyabbá tesznek az érzelmi hatásokra. Ez a Vénusz-állás gyakran azt jelzi, hogy szívedben több szeretet van, mint amennyit ki tudsz fejezni. Ha a Vénusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Merkúr, akkor az érzelmi és az érzéki benyomások együtt dolgoznak, és ez hajlamossá tesz arra, hogy az érzékek világát idealizáld, valamint arra, hogy az érzelmek világát érzékivé tedd. Bármit látsz, hallasz, azt érzelmi úton interpretálod, és ezáltal talán egyik-másik művészeti ágban szert teszel némi jártasságra.

 

Vénusz a Bakban

Az évek multával - az érzelmeket tekintve - egyre bölcsebbé válsz, természetesnek fogadod el a társadalmi szabályokat, és csak ritkán kerülsz kompromittáló helyzetbe. Érzelmi reakcióid a társadalmi konvenciókat követik, még a legfontosabb esetekben is. Nagy a valószínűsége, hogy nem fogsz rangodon alul házasodni. Sokkal könnyebben esel szerelembe, ha pénz is áll a házhoz. Mivel érzelmeid arra vannak ráhangolva, hogy ambícióidat és védelmedet szolgálják, ritkán kerülsz olyan helyzetbe, ahol a szerelem és a kötelesség, vágy és ambíció összeütközésbe kerülne. Ezek ugyanis esetedben automatikusan illeszkednek egymáshoz. Érzelmi reakcióid nem is annyira kontrolláltak, mint inkább gyakorlatias vágyaidnak természetes velejárói; ösztönösen a jó dolgokat választod, taktikus választ adsz, nem engeded bántani magad, de önmagad is könnyen visszatartod attól, hogy másokat megbánts. Önuralmad akár önzéssé is válhat. Ha sok problémád akadna az érzelmi életedben, ennek okát valahol máshol kell keresned, semmiképp sem a Bakban álló Vénuszban.

 

Hogyan hat rád a Mars?

A Mars vitaszféránk energiaprincípiuma. A jegyekben elfoglalt helyzete jelzi, melyik az a csatorna, melyen keresztül az energiák természetes úton áramolnak, illetve melyik az a módszer, amellyel az energiák a legegyszerűbben irányíthatók. Ez az a bolygó, melyen keresztül a Nap cselekedetei és a Hold vágyai kifejezésre juthatnak, illetve ezen keresztül reagál tested és lelked a Merkúr érzéki, illetve a Vénusz érzelmi hatásaira. Ha a Mars ugyanabban a jegyben áll, mint a Nap, a Mars rengeteg energiát ad, és ez néha rossz irányba fordul, heves vérmérséklet és veszekedés formájában nyilvánul meg. Ha a Mars ugyanabban a jegyben áll, mint a Hold, akkor nagyon hatékonyan tudod felhasználni legbelsőbb céljaidat. Ez a bolygóállás körvonalazottá és gyakorlatiassá teszi vágyaidat. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Vénusz, akkor felgyorsítja érzelmi reakcióidat, és ezek hatására cselekszel. A szerelmi életedet szenvedélyessé és lángolóvá teszi, az érzelmi realitások területén pedig egyfajta általános e világi tudatosságra teszel szert.

 

Mars a Mérlegben

Nagyon erős benned a társas igény. Érzelmileg befolyásolható vagy, energiáid kiáradnak a másik felé, majd visszatérnek, magukkal hozva a másik ember - akár jó, akár rossz - vonzerejét. Igen érzékenyen éled meg azt a dolgot, melyet szerelemnek hívsz, és így vagy úgy, biztosan jó adagot beszerzel belőle az életed során. Szemmel láthatóan ösztönösen tudod, hogy érzelmileg befolyásolható vagy, ezért - abbéli erőfeszítésedben, hogy függetlenebbnek tűnj, mint amilyen valójában vagy - szükségtelen veszekedéseket provokálsz azokkal, akik a legnagyobb hatással vannak rád. Ezzel védekezel, nehogy teljesen átadd magad nekik. Meg kell harcolnod a valódi lelki együttműködésért, ahelyett hogy váltakozva lennél bárányszelídségű lélek, illetve olyan bolond, akár a lódarázs. Energiáid és érzelmeid egymás ellen vagy együtt működnek, érzelmeid energetikai és pszichés úton is kifejeződnek, energiáid pedig vadul száguldoznak az érzelmi csatornáidon. Muszáj, hogy elválaszd magad a lelkedtől, a többi emberhez objektíven közelíts, illetve, hogy megfékezd társasági és szerelmi ösztöneidet, ezekkel ugyanis könnyen elszalad a ló, rátelepülnek az életedre és felborítják lelki békédet. Tanuld meg könnyebben elfogadni a többi embert, ezzel valódi egységet élhetsz meg velük, illetve leküzdheted az emberi kapcsolataidat jellemző szélsőségeket. Az ellenségeskedés és a düh az átlagosnál jobban zavarja ego központodat. Ahhoz, hogy a legjobb éned megélhesd, igazi harmóniára van szükséged. Meg kell tanulnod, hogy másokkal együtt élni, az kétszemélyes vállalkozás, és sem az akarat teljes feladása, sem pedig az erőteljes érvényesítése nem segíti elő, hogy harmonikusan élhess.

 

Hogyan hat rád a Jupiter?

A Jupiter az a csáp, amelyet lehetőségeid után kutatva engedsz ki a világba. Életed során - Nap- és Hold-alaptermészetednek megfelelően - ezen vonal mentén érnek el hozzád a lehetőségek. A Jupiter jegyállása jelzi azokat a helyeket, ahol lehetőségeket találsz, a módszereket, melyekkel kihasználhatod a kínálkozó alkalmakat, illetve arra is rámutat, miképp kell reagálnod úgy, hogy nyerj is az ügyön. A Jupitert hétköznapi - és téves - szóhasználattal „Szerencsebolygónak" is nevezik. A szerencse azonban nem annyira azon áll, mi jut el hozzád – Jupiter -, hanem sokkal inkább azon, hogy mit kezdesz vele, vagyis a teljes személyiségeden. A lehetőségek azonban a Jupiter által kijelölt vonalon érkeznek el hozzád, és figyelmesen el kell olvasnod a rád vonatkozó bekezdéseket. Ha a Jupiter ugyanabban a jegyben áll, mint a Nap vagy a Hold, akkor közvetlen és általában hatékony választ ad a felkínálkozó lehetőségekre, és nagy valószínűséggel „legszerencsésebb" arcát mutatja. Ha a Jupiter ugyanabban a jegyben áll, mint a Merkúr, akkor az érzéki benyomások opportunista értelmezést kapnak - bármit hallasz és látsz, az hasznot hoz a konyhádra, ugyanakkor figyelemre méltó makacsságot és keményfejűséget eredményez. Ha a Jupiter ugyanabban a jegyben áll, mint a Vénusz, akkor érzelmeidet úgy értelmezed, hogy azok a hasznodra váljanak. Érzelmeid harmonikusan együttműködnek azokkal a lehetőségekkel, melyeket a világ a fejlődéséhez felkínál, karriered és a szerelmi életed ritkán zavarják egymást. Ha a Jupiter ugyanabban a jegyben áll, mint a Mars, akkor lehetőségeidet energikusan, lendületesen, lelkesen és bátran ragadod meg, nagy léptekkel haladsz előre és nyílt lapokkal játszol.

 

Jupiter a Mérlegben

A kíváncsiság bolygóállása. Mivel ebben az állásban születettél, szinte mindenben lehetőséget látsz. Van benned valami enyhe perverzió, mivel szemmel láthatólag hajlandó vagy bármire, azt az egy dolgot kivéve, amely a legjobban megfelelne természetednek. Számodra az a legvonzóbb lehetőség, melyet nyilvánvalóan a világon a legkevésbé neked találtak ki. Erős a hajlamod, hogy vakon kövesd azt, amit mások tanácsolnak neked, illetve, hogy azonnal megragadd az első lehetőséget, melybe véletlenül belebotlasz. Meg kell szilárdítanod céljaidat, és meg kell tanulnod, hogy egyszerre csak egyetlen célra összpontosíts. Igényed, hogy inkább mások, mint a saját szemedben tűnj sikeresnek, hajlamossá tesz, hogy mindent mások szemével nézz, és így hiányozhat belőled az a hajtóerő, amely az önmagukból merítőket, építkezőket jellemzi. Túlságosan is hajlasz rá, hogy egódat mások elvárásaihoz próbáld igazítani, és ezért könnyen feladod céljaidat, hiszen az irányt nem saját szíved szabta meg.

 

Hogyan hat rád a Szaturnusz?

A Szaturnusz jelzi, milyen irányt vesz életedben az önfenntartás ösztöne, mely - legmagasabb szintű manifesztációjában - nem engedi, hogy kizárólag a védekezés uralkodjon el rajtad, hanem ambíciót és aspirációt is ad. A Szaturnusz vitaszférádban elfoglalt helyzete mutatja, miképp védekezel a világgal szemben, vagy miképp rontasz neki. Ha a Szaturnusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Holdad, akkor a védekezés lesz domináns, és fennáll a befelé fordulás veszélye is. Minél messzebb áll a Szaturnusz a Naptól, a Holdtól és az aszcendenstől, annál nagyobb az esély, hogy személyiséged tárgyilagos, extrovertált lesz. Ha a Szaturnusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Merkúr, akkor komoly és mély válaszokat adsz az érzéki ingerekre, és ehhez az álláshoz gyakran társul elmélyült és gyakorlatias elme. Ha a Szaturnusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Vénusz, akkor az érzelmi tapasztalatokkal szemben fennálló védekező attitűd a szerelmi életben hidegséget, az érzelmekben és emberi kapcsolatokban pedig nehézségeket eredményez. Ez a pozíció az üzleti életben általában konzervatív szemléletet, a magánéletben pedig „a kártyában szerencsés, a szerelemben szerencsétlen” személyiséget eredményez. Ha a Szaturnusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Mars, akkor a defenzív, illetve az agresszív késztetések összezavarodása bizonytalan személyiséget eredményezhet, vagy esetleg - amennyiben a Nap és a Hold erős, a teljes személyiség kiforrott - kiegyensúlyozott, nyugodt, békés, józan ítélőképességű és megfontoltan cselekvő embert eredményez. Ha a Szaturnusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Jupiter, akkor megfontoltan és kiegyensúlyozottan reagálsz a lehetőségekre.

 

Szaturnusz a Kosban

Védelmi mechanizmusod közvetlenül az önvédelem és az önigazolás irányába hat. Az élet problémáit személyed elleni közvetlen, frontális támadásként éled meg, és miközben ezek ellen védekezel, nem fordítasz figyelmet az anyagi gyarapodásra és biztonságra. Legrosszabb esetben ez beszűkültséghez, egoizmushoz, sértődékenységhez vezethet, egészen az üldözési mániáig. Természetednek minden ereje az egód védelmében egyesül, és ez az ego úgy érzi, rosszul bánnak vele, és maximális védelemre van szüksége. Ez az állás szinte elképesztő kapacitást biztosít mások félreértésére, illetve olyan kihívó és sértődékeny attitűdöt ad, amely másokat is megakadályoz abban, hogy megértsenek téged. Mély vágyat érzel az önfejlesztés iránt, és képes vagy hosszú és fáradságos tudati munkát végezni, aminek eredményeképp olyan személyiséggé válhatsz, aki nem igényel védelmet, de akinek eredeti vonása a világot fenyegető támadás elleni védekezés marad. Ez a pozíció legjobb formájában óvatos, éber, elmélyült személyiséget eredményez. Ha megtanulod a bölcsességet, melyet minden jó hadvezér ismer: „legjobb védekezés a támadás”, akkor hatékony személyiséggé válhatsz, aki figyelmen kívül hagyja az önvédelem vágyát, és - ahelyett, hogy természetes hajlamaidat követve fedezékbe vonulnál - csapataidat rohamra vezényled és nekirontasz az életnek.

 

Hogyan hat rád az Uránusz?

Az Uránusz általában véve az idegrendszerhez, a személyiség kreativitásához kapcsolódik, a vitaszférában elfoglalt helye pedig arról árulkodik, milyen kreatív utakat keres legjellegzetesebb éned kifejezésére. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Merkúr vagy a Hold, az éber tudatosságot, az érzéki benyomásokra adott gyors reakciókat mutat, ezért, ha ebben az állásban születettél, vág az eszed, mint a borotva. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Nap, akkor nagy idegrendszeri aktivitással, vibrálóan érzékeny személyiséggel rendelkezel, és eredeti, kreatív vagy különc természeted van. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Mars, akkor igen aktív életet élő személyiséggel rendelkezel, szereted a nagy sebességet, talán a veszélyt is. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Vénusz, akkor az érzelmi ingerekre adott reakcióid szokatlanok, kiemelkedően idealista, mégis érzéki személyiség jellemez, és igen eredeti elképzeléseid vannak a szerelemről és az emberi kapcsolatokról. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Szaturnusz, akkor jó érzékkel valósítod meg eredeti ötleteidet, így ez a jegy egyszerre lehet kreatív és gyakorlatias, de jóval gyakoribb az az eset, amikor a gyakorlatiasság és az eredetiség között feloldhatatlan konfliktus feszül, és ez patthelyzetet eredményez. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Jupiter, akkor kedvező lehetőségek sora köszönthet életedbe, nemcsak jólétet, de a jólét megszerzéséhez szükséges eszközöket is biztosítja ez a bolygóállás, és invenciózus, merész, vezető szellemű személyiséget ad.

 

Uránusz a Mérlegben

Különleges, rejtett géniusz a tiéd, mivel hajlamos vagy rá, hogy szélesebb csoportokkal azonosítsd magad, te vagy az, aki „elveszti magát, hogy magára találjon”. Nagy vezetővé válhatsz - amennyiben eredetiséged kifejezése a külvilág felé irányul -, de lehetsz rémesen excentrikus alak - ha ez az energia befelé irányul. Ha önmagad másokkal azonosítva pozitív és rámenős oldaladat éled ki, akkor jelentősen hozzájárulsz csoportod vagy akár az egész társadalom életéhez, hátborzongató ravaszsággal egységesíted a széthúzó csoportokat és frakciókat egyetlen együttműködő egésszé. Ha önmagad másokkal szemben határozod meg - mely jellegzetes együttműködési ösztönöd negatív kifejeződése -, akkor úgy érezheted, a világ ellened fordult, és így magányos farkassá, antiszociális, kötözködő alakká válhatsz. Eredetiségednek legjobb és legigazabb formája az együttműködésen alapuló vállalkozásokban nyilvánul meg, amikor megtanulsz másokkal együtt dolgozni. Ekkor szervező géniuszod határokat nem ismerve dolgozhat az Én fejlődésén és mások jólétén egyaránt.

 

Hogyan hat rád a Neptunusz?

A Neptunusz a tudattalan, mentális és spirituális örökséged legmélyebb forrásaival áll kapcsolatban, és azt jelzi, mi az, amit a magad számára biztosítottnak érzel az életedben. Ha a Neptunusz ugyanabban a jegyben áll, mint a Nap vagy a Hold, ez azt jelzi, hogy életedben a megérzések, a sejtések - vagy az illúziók – dominálnak, illetve azt a szükséget, hogy mereven ragaszkodj a realitásokhoz. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Merkúr, az éles érzékszerveket, érzékeny, esetleg kreatív szellemet eredményez, és az érzéki tapasztalatokra igen erősen reagálsz. Ha ugyanabban a jegyben van, mint a Vénusz, ezzel az állással az érzelmi benyomások idealista vagy romantikus - esetleg szentimentális - reakciót váltanak ki, fennáll a túlzott érzékiség vagy a különös örömforrások szeretetének veszélye. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Mars, az energiák összedolgoznak a megérzésekkel, és uralkodni fogsz a sorsodon. Ez az egyik olyan jelzés, amely az oldaladra állítja az angyalokat. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Jupiter, megérzéseidre hallgatva döntesz a lehetőségeid felől, általában a gyakorlatias és haszonelvű megoldások mentén. Ha jólétet nem is, de anyagi biztonságot igényelsz. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Szaturnusz, a megérzéseidre hallgatva védekezel, vagy nekitámadsz a világnak, általában sikeresen, negatív megnyilvánulásodban viszont megnő a tévképzetek és a boldogtalanság veszélye.

 

Neptunusz a Skorpióban

A világ népei és nemzetei tudatában vannak, milyen borzalmas és öldöklő fenyegetést jelent egy nukleáris háború. A hatalmi harcok szereplőiként atommeghajtású tengeralattjárók cirkálnak az óceánok mélyén. Mivel ebben a jegyben születtél, arra vágysz, hogy az univerzum titkainak mélységeit fürkészd, az élet és halál misztériumát kutasd. Szellemed lenyűgözik az okkult tudományok, a kémia és a feltalálás lehetősége. A Neptunusz ebben az állásban felerősíti érzelmi természeted, illetve hajlamossá tesz a titokzatoskodásra és a miszticizmusra. Elképzelhető, hogy öröklés révén jutsz komoly javak birtokába, és jellemző rád a másokkal kialakított pénzügyi kötelék, a társkapcsolatok, a házasság. Nagyon nagy eséllyel alakul ki esetedben a normális érzékelésen túli érzékelés képessége. Óvakodnod kell a drogoktól és az erős italoktól, valamint attól, hogy túlságosan belekeveredj a spiritualizmusba. Szexuális ösztöneidet a megfelelő csatornába kell terelned, mivel szexuális étvágyad igen nagy. Gyógyító erő és újításvágy jellemez.

 

Hogyan hat rád a Plútó?

A Plútó a Skorpió uralkodó bolygója. A Plútó azzal a képességeddel van kapcsolatban, hogy hagyod a dolgokat a maguk menetében haladni, hogy megszabadulj az irreleváns előítéletektől és az idejétmúlt viselkedési mintáktól. Kapcsolatban áll a tudattalan érzésekkel, a belső motivációkkal és az elnyomott érzelmekkel. Egy erős Plútó képessé tesz arra, hogy megpillantsad az élet rejtett oldalait, és ezzel hatalmat adjon a kezedbe - hatalmat, melyet jóra és rosszra egyaránt fel lehet használni. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Nap, ez a hatalom szeretetével és becsvágyó természettel jár. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Hold, ehhez mély pszichológiai tudatosság társul, illetve az a képesség, amellyel megérezheted mások rejtett szándékait. Emellett búskomorságot és érzékeny természetet is mutat. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Merkúr, ez kutató, mindenen áthatoló szellemre utal, könnyen meggyőzöl másokat. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Vénusz, a Plútó ez esetben erős szerelmi természetet ad, mely hajlamos tesz a birtoklásvágyra és az önkényeztetésre. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Mars, ez megnöveli a függetlenségedet és az ego erejét, hatalmat ad mások felett. Bátorság és kegyetlenség egyaránt járhat vele. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Jupiter, az tolakodóan kíváncsi személyiséget eredményez, aki az élet rejtett oldalait is meg akarja ismerni. Ha ugyanabban a jegyben áll, mint a Szaturnusz, az komoly természetet jelez, aki hajlamos az önmegtagadásra és az önfegyelemre.

 

Plútó a Szűzben

Kiemelkedő tehetséged van arra, hogy rendet teremts a káoszban, ezáltal olyan körülmények és eszmék között is keresheted a végső jelentéseket, ahol mások reménytelennek ítélnék a helyzetet. Szemléleted eleinte intellektuális, bátorságod arra ösztönözhet, hogy a lehető legtöbb tudást szerezzed meg. A leginkább mégis az érdekel, hogy miképp hasznosíthasd ezt a tudást. Az eszméknek csak annyiban van értéke a szemedben, amennyiben javítani tudják az életminőséget.

 

Na. Izé. Mondom, hogy hát na, izé. Nem mondom, hogy semmiben sem, de nem teljesen.

 

Megnyugtattak, ezzel nincs vége. Mint megtudtam, alig tudtam meg valamit, mert a hagyományos, indiai, indián, inka, vagy kínai horoszkóp mellett szívesen készít nekem – és képes rá – fitnesz-horoszkópot ha kell, ahogy szerelmit, meg gyerekcsinálót, gyerekvállalót, megmondja, hogy kit szeresek és kit nem…

 

Elkértem a kínait, hogy megnyugodjon:

 

Majom vagyok

 

 Na ebben van valami. Hosszan mesélhetnék, mert tekintve emberszabású vagyok, de oly sokszor a cselekedeteim…

 

Kiválóan értenek hozzá, hogy felhívják magukra a figyelmet. Tele vannak vállalkozó kedvvel, mindig mozgásban vannak. Keveset törõdik azzal, hogy mások miként vélekednek róla. Általában magával van elfoglalva. Beéri kevés alvással, szenvedélyes dohányos és szereti az alkoholt minden mennyiségben. Elképesztõen mozgékony és dinamikus, nem akar és nem is tud más lenni. Mellettük nem unalmas az élet. Jó barátok, vidámak, és fogékonyak a tréfára. Értelmesek, tehetségesek, okosak, de gyakran lusták, felületesek és borzalmasan megbízhatatlanok. Késõn házasodnak, nehezen adják fel függetlenségüket. Hajlamosak a hûtlenségre, a szerelmi bánat nem igazán töri le õket. Ezért komoly sebeket ejthetnek másokban. A Majom semmit nem vesz komolyan, játéknak véli az életet. Szívesen választ játékkal összefüggõ munkát. Ideig-óráig jó bajtársak, de aztán hirtelen eltûnnek. Egy új, érdekesebb barátért elfelejtik a régit. Ezt pedig úgy állítják be, mintha a másik lenne érte a felelõs. Sokszor túlzásokba esik, néha füllent. Azt teszi, amiben kedvét leli, még ha ez nem is mindig szabályszerû. Nem lehet vele sokáig haragot tartani. Igazi egyéniség. Olyan partnerre van szüksége, aki kissé fékezni tudja vállalkozó kedvét. Figyelem! Ne zárjuk õt ketrecbe, hagyjuk beszélni, terveket kovácsolni, s a kis játékaival játszani! Csak akkor lépjünk közbe, ha komolyra fordul a dolog meggondolatlansága miatt. Álmodozók, de fontos céljaikat képesek megvalósítani.

A Majom-férfi pompásan érti, hogyan lehet rabul ejteni és megtartani a nõket. Szerelmi ömlengéseivel csodálatos sikereket ér el.

 

Fém elemmel a jegyemben:

 

Merevek és eltökéltek. Céljaikat szinte gondolkodás nélkül valósítják meg. Kitartóak, erõs érzések vezérlik õket, legfontosabb számukra a siker. Nehézség, kezdeti sikertelenség nem tántorítja el õket. Ez a rugalmatlanság hátrányos is lehet, makacsul törnek elõre, nem veszik észre a zsákutcából kivezetõ utat. Önfejûek, gyakran hibás döntést hoznak. Segítséget soha nem kérnek. Jó pénzügyi érzékkel rendelkeznek, s ezt ki is használják. A hatékonyság érdekében meg kell tanulniuk kompromisszumot kötni. Gyakran magánéletük rovására is megy roppant eltökéltségük.

 

És nem mellékesen pozitív a töltésem, az uralkodó bolygóm a Merkúr.

 

Asztrológusomtól abban a reményben távoztam, hogy most aztán már mindent tudok magamról, de az utcán a villamos felé menet a szemembe ötlött egy felirat. Holisztikus horoszkóp. Kicsit közelebb érve a kirakatban megtudhattam, hogy holisztikus sexhoroszkópot is készítenek, sőt vásárolhatok olyan könyvet, mely elmondja nekem a jóslás és a cigánykártya alkímiáját.

Itt feladtam. Ha a jóslásnak van alkímiája, akkor tényleg jó, hogy alkoholista lettem, mert szerintem ezt józanul nehezen dolgozom fel. Pedig fel akarom. Fel kell, még akkor is, hogy tudom, már a boszorkány-démon-angyal soha de soha többé ki nem nyitja nekem a gyönyörök kertjének kapuját, hogy ott elkeríthessek egy kis kertet és rózsák legyenek lugasomban.

Haza érve az internetre vetettem magam. A keresőmotorok dolgozni kezdtek és én elkezdtem nagyon kicsire összemenni. Embertársak. Tudjátok, hogy mi mennyit nem tudunk magunkról és mennyien vannak, akik meg mindent tudnak rólunk.

Számomra egyetlen egy dolog derült csak ki.

A misztika iparág. Mágushoz, mágiához, csillagokhoz semmi köze. A sámánok nem a holisztikában, vagy az ezoterikában élnek tovább, bennünk. Mi vagyunk a mágusok, mágikusok. Nem az írók. Mi mind. Minden gyarlóságunkkal, szenvedélyünkkel, és szenvedésünkkel.

Önmagunkkal. Egyetlen egy dologra kell csak figyelnünk. Ne csak a vak hit vezessen bennünket, mert torz képet alkotunk a világról és magunkról. Kedves legyen a különös, de tisztelni kell a tiszteletreméltót. A világban pedig, két lábbal kell állni, féllábon, vagy állandóan jógaülésben nem lehet. És merő képtelenség az is, hogy megtanuljuk magunk. Csak feltárhatunk néhány apró zugot és csodálkozhatunk. Egy emberben bele van kódolva  a világ, a Minden. A Minden pedig olyan hatalmas, hogy megérteni és elemezni képtelenség. A Minden a Bölcs. Ezért nem engedi meg, hogy tudatunk teljességével szülessünk. Hagyja, hogy azt tapasztalati úton szerezzük meg. De sem nem segít, sem nem véd vagy óv. A Minden passzív. Megfigyelő. Minden bizonnyal mosolygós megfigyelő mikor egyes emberek olyan helyen keresik önmagukat, ahol semmi dolguk nem volt, nincs és nem is lesz. Az hiszik, hogy a mágia, a vallás, bármely misztika, bármin is segít. Az Én belül van. Olyan amilyen. A rossz hír, hogy nagyon nem is módosítható. Legalábbis egyedül nem. Meg kell hozzá találni a társat. A másik felem. Aki segít. Aki mer, tud és akar adni. Aki nem kerget valamilyen lángot az éjszakában, hanem melléd húzódik és kihunyó tüzedhez saját parazsából ad, majd felpofoz, vadul szeretkezik veled és hozzád bújva elalszik. Lángját megosztja veled. Ő az ikerláng.

De ezt már csak én mondom, az íróféle, a kocsmában a kávézaccot nézve, a cigifüstben egy sör fölött egy idegennek, aki csak tüzet kérni jött hozzám, de egy potyasörért meghallgatott.

Az idegen egy pillanatig kétségbeesve néz, de látja, hogy pénz után kutatok, óvatosan megjegyzik, hogy ezek a dolgok őt nagyon érdeklik. Például ő ismert még gyerek korában egy idős asszonyt, annak biztos vasorra volt, és nagyon tuti, boszorkány is volt és sokakra rátette a rontást is, ez mindenki tudja a faluban.

 

Szegény sörtársam, ha tudnád! A Boszorkányok jók. Szinte mind. Csak mi vagyunk rosszak. Csak nekünk fáj az a rossz, amit a boszorkányok megmutatnak belőlünk. Aztán pont ezért azt hisszük, hogy Démonokká válnak és rettegünk tőlük és le akarjuk győzni őket és… És eljön a megnyugvás, megtaláljuk az Angyalt. Rajongunk és álmodozunk, és mindent megteszünk, közben elfeledkezünk magunkról és megalázzuk a legszentebb érzésünket, megbántjuk az Angyalt, aki huss elszáll, még búcsú csókot sem ad.

 

Mi majom nyilasok meg csak vergődünk, mint néger a jégen, miközben valaki dobol és sámán dalokat énekel.

 

Kilépve a kocsmából még hallom Béla hangját, ő nálunk a kocsma pszichiátria vezetője, hogy:

Figyeljétek meg, addig agyal, addig agyal, amíg egyszer megbolondul.

Bélám ebben van valami…

De erről azt hiszem, nem tehetnek a csillagok.

De még azt sem, hogy íróféle lettem, sem nem semmilyen misztika, vagy mágia. Sem a sámánok, sem a papok, sem a hívők, a felemelkedettek, a betegek, vagy a gyáva menekülök. Csak én tehetek róla. Meg a Minden. Mert egy dolgot semmilyen tudomány nem mondd el. A Minden védekezik. Kis dolgokban adakozó, ám ha nagy dolgait kutatod, ám méltatlan vagy rá. Megbüntet. Két büntetésed lehet.

Tudni és élni a Mindent, feladva a Boldogságod, vagy Boldoggá tenni a környezeted és nem zavarni a Minden álmát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.